Monitor Digitale zorg 2024-2027
Duur: jan 2024 - mrt 2027
Achtergrond
Digitalisering maakt zorg op afstand mogelijk. Tijdens de COVID-19-pandemie werd duidelijk hoe gewenst dit kan zijn. Daarnaast kan het bieden van digitale zorg het zelfmanagement en de eigen regie van patiënten over hun behandeling bevorderen. De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering gaan snel en steeds meer mensen en zorgorganisaties zien de toegevoegde waarde hiervan in. De verschillende uitdagingen die binnen de zorg spelen, vragen om een transitie binnen het huidige zorgproces. Ook wordt digitale zorg hierbij gezien als een oplossing om de zorg betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief hoogstaand te houden.
Al meer dan tien jaar monitort het Nivel gebruik van en ervaringen met digitale zorg, op verschillende manieren en met verschillende partners:
- 2013-2019: eHealth-monitor (Nivel en Nictiz). Zeven jaar lang brengen wij jaarlijks de ontwikkeling van e-health in Nederland in kaart
- 2021-2023: E-healthmonitor 2.0 (Nivel, RIVM en National eHealth Living Lab (NeLL)). We monitoren het inzetten van en de ervaringen met e-health. Ook monitoren we de effecten van e-health op verschillende maatschappelijke uitdagingen, zoals 'kwaliteit en organiseerbaarheid van zorg', 'regie door de patiënt', 'preventie' en 'arbeidsmarktvraagstukken'.
- 2024 en verder: Monitor Digitale zorg (Nivel, RIVM en National eHealth Living Lab (NeLL)): we blijven het inzetten van en de ervaringen met digitale zorg monitoren. Vanaf 2025 komen de (vergelijkbare) gegevens uit de periode 2021-2024 tevens beschikbaar in een dashboard.
Doel
Het doel van de Monitor Digitale zorg 2024-2027 is tweeledig:
- Monitoring: we gaan verder met het in kaart brengen van het gebruik van digitale zorg onder zowel zorgverleners als zorggebruikers.
- Advisering: we maken een overzicht van aanbevelingen om het gebruik van digitale zorg te verbeteren. Dit overzicht baseren we op de verzamelde ervaringen van de gebruikers van digitale zorg.
Methode
- Kwantitatief: we zetten vragenlijsten uit binnen verschillende Nivel-panels van zorggebruikers en verpleegkundigen, en binnen het artsenpanel van de artsenfederatie KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst). Aan de hand van de respons kwantificeren we het gebruik van en de ervaringen met digitale zorg.
- Kwalitatief: met kwalitatief onderzoek op specifieke thema's of met specifieke doelgroepen brengen we verdieping aan in ons onderzoek naar de inzet van digitale zorg en de ervaringen ermee.
Resultaten
- Publicaties: de resultaten van dit onderzoek presenteren we jaarlijks in een factsheet. In een kennisnotitie presenteren we meer achtergrondinformatie over het onderzoeksproject en de onderzoeksmethode.
- Gegevens over digitale zorg van 2024 - en eenduidige gegevens uit eerdere jaren (tot 2021) - worden geschikt gemaakt voor in het Dashboard Monitor Digitale Zorg: ook worden de gegevens over digitale zorg die uit deze monitor voortkomen, evenals gegevens uit eerdere e-healthmonitors, zoveel meegenomen als input voor het dashboard.
De resultaten van deze monitor geven inzicht in het perspectief van zowel zorggebruikers als zorgverleners op de digitalisering van de zorg. Dit biedt eveneens inzicht in de rol die digitalisering van zorg heeft op verschillende maatschappelijke uitdagingen in de zorg, zoals de kwaliteit en organiseerbaarheid van zorg, regie van de patiënt, preventie en arbeidsmarktvraagstukken.
De bevindingen uit dit onderzoek biedt de minister van VWS handvatten voor beleidsaanpassingen ten aanzien van de inzet van digitale zorg.