Profile picture for user L.vanTuyl@nivel.nl
Lilian van Tuyl, PhD, MBA
Programmaleider Organisatie en Kwaliteit van Zorg

Onderzoek

Binnen het onderzoeksprogramma Organisatie en Kwaliteit van Zorg kijk ik, samen met een team van gedreven senior en junior onderzoekers, naar de ontwikkelingen in de organisatie van de gezondheidszorg. Ook doen we onderzoek naar de kwaliteit van geleverde zorg. Het doel hiervan is de Nederlandse gezondheidszorg ook in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden. Daarbij houden we rekening met de perspectieven van verschillende belanghebbenden in de zorg: de patiënt, de zorgverlener en de bredere organisatie er omheen. Op basis van onze onderzoeksresultaten komen we met aanbevelingen, waarmee belanghebbenden zoals beroepsgroepen en beleidsmakers hun organisatie en beleid kunnen aanpassen.

Belangrijke speerpunten van ons onderzoeksprogramma voor de komende jaren zijn gericht op de duurzaamheid van de gezondheidszorg:

- De impact van de voortschrijdende digitalisering van zorgprocessen. Hier komen veel vraagstukken rondom toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van zorg aan de orde

- Taakherschikking of herverdeling van taken in de zorg, met vragen over samenhang, samenwerking en brede inzetbaarheid. Dit thema is erg relevant voor de zorgprofessional van de toekomst.

- Bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de zorg, inclusief de veranderingen in gedrag en organisatie die daarvoor nodig zijn. Hierin zijn onderzoek naar het tegengaan van verspilling, benodigde gedragsveranderingen en inzicht in zinnige en/of passende zorg vanuit het perspectief van duurzaamheid belangrijke aanknopingspunten.

- Patiëntveiligheid ofwel het continu bewaken en beheersen van risico’s in de zorg. Hierbij werken we nauw samen met Nederlandse ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken.

Publicaties

CV

Career
Na mijn opleiding Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit, ben ik in 2005 als promovendus bij de afdelingen Epidemiologie en Reumatologie van het VU Medisch Centrum (VUmc) begonnen aan een onderzoek naar de implementatie van combinatie therapie bij patiënten met reumatoïde artritis. Na mijn promotie heb ik mij binnen de reumatologie verder ontwikkeld binnen het onderzoeksdomein van de patiënt gerapporteerde uitkomstmaten. Ook heb ik een onderzoeksbureau opgezet om het reumatologisch onderzoek van VUmc, AMC en Reade te faciliteren. In dezelfde periode heb ik samen met een team van artsen, patiënten en een zorgverzekeraar de kwaliteitsregistratie reumatoïde artritis helpen opzetten.
In 2014 kreeg ik de kans een MBA met een special track in Health Care te volgen aan de Amsterdam Business School. Wat ik leerde maakte mij zo nieuwsgierig naar andere organisaties en typen onderzoek dat ik na afronding een nieuwe uitdaging ben aangegaan, als programmaleider klinisch onderzoek bij de divisie Early Life Nutrition van Nutricia Research.
Sinds januari 2020 werk ik als programmaleider bij het Nivel. Hier komen mijn interesses in onderzoek, gezondheidszorg en kwaliteitsverbetering samen.
Education
Jan 2014 – Jan 2016: MBA met een special track in Health Care, University of Amsterdam, Amsterdam Business School, Amsterdam, The Netherlands
Jan 2005 – Oct 2009: PhD degree VU University, Amsterdam, The Netherlands
Thesis: ‘COBRA Combination Therapy in Rheumatoid Arthritis. Implementation and Beyond’
Jan 2005 – Dec 2007: MSc degree in Epidemiology, VU University, Amsterdam
Specialisation: Infectious Diseases, Nutrition, multilevel analysis
Sep 1999 - Sep 2004: MSc degree in Human Nutrition and Public Health, Wageningen University.
Memberships/external committees
The Dutch Society for Epidemiology