Surveillance

plaatje niet beschikbaar

Er is weinig griep in Nederland. In week 46 van 2019 rapporteerden de Peilstations participerend in Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn 32 mensen met influenza-achtige ziekte (IAZ) op de 100.000 inwoners. Dat is onder de epidemische grens.

In week 46 zijn er 10 neus- en keelmonsters afgenomen van patiënten met IAZ en 10 monsters van patiënten met een luchtweginfectie zonder typische klachten van griep (ARI). Deze monsters zijn door onze samenwerkingspartner RIVM onderzocht op aanwezigheid van influenzavirus, respiratoir syncytieel virus (RSV), rhinovirus en enterovirus (www.rivm.nl/griep).
In de 10 IAZ-monsters werd 1 maal (10%) influenzavirus type B (Victoria-lijn) en 4 maal (40%) rhinovirus gevonden. In de 10 ARI-monsters werd 1 maal (10%) influenzavirus type B (Victoria-lijn), 1 maal (10%) influenzavirus type B (Yamagata-lijn) en 1 maal (10%) rhinovirus gevonden. Wekelijks worden de cijfers van de voorgaande weken herberekend, omdat er monsters kunnen nakomen en verdere testen benodigd kunnen zijn.

De cijfers voor andere symptomen en aandoeningen zijn passend bij de tijd van het jaar.

Het actuele Nivel surveillance bulletin vindt u hier:

Nivel surveillance bulletins van de twee voorgaande weken:

Inschrijven surveillance bulletin
Als u op de hoogte wilt blijven van het verschijnen van een nieuw surveillance bulletin, dan kunt u een e-mail sturen met als onderwerp "Attendering Nivel surveillance". Vermeld in het bericht uw naam, organisatie en e-mailadres. U ontvangt dan een e-mail wanneer een nieuw bulletin op de Nivel website is gepubliceerd.

Wat vindt u hier?
Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn verzamelt wekelijks gegevens over gezondheidsproblemen op basis van elektronische medische dossiers van huisartsen. Dit geeft een actueel beeld van het vóórkomen en de verspreiding van aandoeningen. Doel is tijdig inzicht te krijgen in plotselinge veranderingen in ziektepatronen als gevolg van bijvoorbeeld epidemieën of (milieu)rampen.
In het Nivel surveillance bulletin wordt gerapporteerd over influenza, pneumonie, andere acute respiratoire infecties, gastro-intestinale infecties, bof, conjunctivitis, hooikoorts, een aantal aandoeningen die vooral bij jonge kinderen voorkomen (koorts, mazelen, andere virusinfecties met exantheem en otitis media acuta) en andere relevante symptomen en aandoeningen.
Cijfers over andere gezondheidsproblemen zijn op aanvraag beschikbaar.
Een beschrijving van de berekening van de cijfers staat onder Methoden.

Contactpersoon:
Dr.ir. M. (Mariëtte) Hooiveld

Meer informatie over griep?
Zie:
https://www.nivel.nl/griep
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Ziekten_Aandoeningen/G/Griep
http://www.virology.nl/
http://flunewseurope.org
http://ecdc.europa.eu/